Mosolyogj! Melyik fogszabályzót válasszam?

Egyre többen szeretnének szép mosolyt és egyenes fogakat. Szüleink és nagyszüleink is szeretnének vigyázni a fogaikra. Tudod, hogy mennyi előnnyel jár a fogszabályzó használata?

Ki és miért vigyáz a szép mosolyra?

Mint kiderült, egyre több felnőtt dönt úgy, hogy korrigálja hibás harapását. Ha nincsenek ellenjavallatok, a fogszabályzót még az idősek is viselhetik. A hibás harapások számos betegséghez vezethetnek, egyesek a megjelenésükkel kapcsolatos komplexusoktól szenvednek és hozzájárulhatnak  pszichés kellemetlenségek is. Ami meglepő lehet, a helytelenül növő fogak krónikus fejfájáshoz vezethetnek, szemfájdalmat, fogkopást vagy fogvesztést, sőt gerincferdülést is okozhatnak. Szerencsére a fogszabályzó felhelyezése az említett problémák többségét kiküszöböli.

Milyen fajta fogszabályzók vannak?

Ligatúrás fogszabályzó

Ez a legnépszerűbb fogszabályzó típus. Fém zárójelekkel, rugalmas ligatúrával és vékony ívdrótokkal rendelkeznek. Kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek, amely semmilyen mértékben nem befolyásolja a szájüreget. Emellett ez a fajta fogszabályzó nagyon tartós; persze néha előfordul, hogy a zárójelek kiesnek és a drót elszakad, de ez ritkán fordul elő. Hogyan működik a ligatúrás fogszabályozó? A fogakhoz rögzítik a zárójeleket, amelyek közé egy vékony drótot helyeznek. Ezenkívül a fogszabályozót színes gumikkal (ligatúrákkal) látják el. A drót a fogakra gyakorolt nyomás révén ellenőrzött módon változtatja a fogak helyét. A fogszabályozás teljes folyamata nagyjából két évig tart. A ligatúrás fogszabályozó a legolcsóbb a jelenleg a piacon kapható fogszabályozók közül.

Invisalign

A harapás korrekció egyik modern módszere. Műanyag fogszabályzó formájában mozgó elemek alkalmazásán alapul. Az Invisalign a fogak 3D-s képének felhasználásával készül, nem tartalmaz fémelemeket és a kezelés menete már az első látogatás alkalmával beállítható. Az ilyen fogszabályzót a kisebb harapási hibákkal küzdőknek ajánlják, mert nem annyira látható, mégis nagyon hatékony. A kezelés nagyjából egy évig tart és a költségeit csak a mély zsebbel rendelkezők engedhetik meg maguknak.

Nyelvi fogszabályozó

A hagyományos fogszabályzóval ellentétben ez a fogszabályzó a fog görbe hátsó részén helyezkedik el. Ennek a megoldásnak két legnagyobb előnye a páciens kényelme és az, hogy a fogszabályzó első pillantásra láthatatlan. A nyelvi fogszabályozó használata okozhat selypítést, de ez csak a kezelés kezdetén fordul elő és gyorsan eltűnik. A fogászati hibák kezelése a nyelves fogszabályozónak köszönhetően rendkívül kielégítő eredményeket hoz. A kezelés akár 30 hónapig is eltarthat és körülbelül egy-kétezer dollárba kerül.

Copyright © 2024. All rights reserved.