Sminkötletek érzékeny szemek esetén

Az érzékeny szem sminkelése bonyolult feladat, mivel a szempillaspirál, a szemhéjfesték és általában a dekorkozmetikumok sok szintetikus pigmentet tartalmaznak, amelyek érzékenyíthetnek. Ezek közé tartoznak a következők: króm-oxid (zöld színű kozmetikumokban), cochineal (lila és rózsaszín kozmetikumokban) és vas-oxid nikkellel (barna kozmetikumokban). A természetes anyagok, mint például a gyanta, a sárga viola és a szénvegyületek származékain alapuló pigmentek is allergének lehetnek. Hogyan mossuk le a sminket, ha érzékenyek a szemeink? Mely kozmetikumok biztonságosak és melyek okozhatnak allergiát? Milyen szemhéjfestékeket, szempillaspirált és sminkeszközöket, valamint kiegészítőket lehet használni? Az érzékeny szemek és a kontaktlencse kizárják egymást? Hogyan enyhítsük a szem irritációját?

Smink érzékeny szemek esetén – biztonságos kozmetikumok

Ha irritációt érzünk a szempillaspirál alkalmazása során, azonnal abba kell hagyni a termék használatát. Nem valószínű, hogy a szem hozzászokik az új termékhez, és a kellemetlenség majd idővel elmúlik. Ellenkezőleg, egyre rosszabb lesz. Ha a probléma továbbra is fennáll különböző szempillaspirálok használata ellenére, érdemes megfontolni hipoallergén kozmetikumok használatát. A csomagoláson mindig feltüntetik, hogy érzékeny szemekre és kontaktlencsét viselőkre lett-e tervezve a termék.

Még akkor is, ha biztonságos terméket használunk, nagyon finomnak kell lennünk a sminkünkkel, és meg kell próbálnunk kihagyni a szemet. És igen – ne sminkeljük a szemhéj belsejét, ne fedjük túl vastagon a szempillákat, és ne használjuk a szempillaspirált vagy a szemceruzát a szem sarkaiban. Így minimalizálhatjuk a szemirritációt és az allergia kialakulásának kockázatát.

Smink érzékeny szemek esetén – hipoallergén kozmetikumok

A hipoallergén kozmetikumok különböző színekben kaphatók, de jó elkerülni a durva rózsaszín, vörös és lila árnyalatokat. Miért? Mert több pigment kombinációjából készünek, ami növeli az allergiás reakció kockázatát. A zöld festék a legveszélyesebb, ezért már nem használják az érzékeny szemekre tervezett termékekben. A hipoallergén kozmetikumokban található pigmenteket alaposan megtisztítják (például a nikkelből származó vas-oxidot) vagy védik az irritáció kockázatának minimalizálása érdekében.

A hipoallergén kozmetikumok összetevőinek száma minimális, mivel minél több benne az anyag, annál valószínűbb, hogy irritálja a szemet. Néhány ilyen  kozmetikum olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amely enyhén nyugtatja is az irritációt, például termálvizet és pantenolt tartalmaz. A hipoallergén kozmetikumoknak tartósítószereket is tartalmazniuk kell, hogy megvédjék a terméket a baktériumoktól, gombáktól és a penésztől.

Jó választás lehet ásványi kozmetikumok használata, amelyek csak három összetevőt tartalmaznak. Ezért ezek maximálisan hipoallergén termékek.

Smink érzékeny szemek esetén – matt szemhéjfesték

A hipoallergén szemhéjfestékek és szempillaspirálok részecskéit a gyártás során a lehető legnagyobb mértékben össze kell törni, hogy azok tapadjanak, ne essenek a szembe és ne csomósodjanak. A nagyméretű, szabálytalan alakú részecskék hozzájárulhatnak a mechanikai mikro-sérülések kialakulásához. Ezért el kell kerülni a fényes szemhéjfestékben gyakran megtalálható, gyöngyházat tartalmazó kozmetikumok alkalmazását. A gyöngyház részecskék, amelyek azt alkotják, a bőr károsodását okozják, és amikor a szembe kerülnek, kötőhártya sérüléseket okozhatnak.

Smink érzékeny szemek esetén- szempillaspirál

Nincsenek ellenjavallatok a volumenizáló és göndörítő szempillaspirálok használata estén, feltéve, hogy nem kenődnek el. A legjobb, ha a terméknek bőrazonos pH értéke van. Másrészt vízálló spirál használata nem ajánlott, mert erős tartósítószereket tartalmaznak.

Szempillaspirál helyett használhatunk hennát is, amely nem vastagítja ugyan a szempillákat, de segít kiemelni a szemet. A konkrét használat előtt érdemes megkérni egy kozmetikust, hogy végezzen egy próbát a fülön lévő bőrön. Ha a henna irritálja, akkor értelemszerűen nem szabad a szemen sem használni.

Smink érzékeny szemek esetén – sminkeszközök és kiegészítők

Ha érzékeny szemünk van, akkor nem ajánlott a szemhéjfesték palettájába tartozó applikátort használni – bár kicsi és kényelmes, a durva szivacs irritálja a bőrt a szem körül. Sajnálatos módon nincsenek külön eszközök érzékeny szemű emberek számára a drogériákban, de azért jó, ha időről időre lecsekkoljuk a hipoallergén dekorkozmetikumokat gyártó márkák kínálatát. Nagyon valószínű, hogy az általuk kínált applikátor puha és finom anyagból készül.

Használhatjuk továbbá a beauty blendernek nevezett szivacsot, vagy az ujjunkat, illetve egy benedvesített pamut sminkes vattát. Ha krém állagú szemhéjfestéket választunk, akkor lehetőség szerint az ujjainkkal vagy vékony ecsettel vigyük fel.

Smink érzékeny szemek esetén és kontaktlencse

Lehetséges ez a kombináció? Természetesen. Mindössze annyit néhány szabályt érdemes betartani:

  • A kontaktlencsék behelyezése után sminkeljünk, és kivétel után mossuk csak le a sminket.
  • Használjunk hipoallergén termékeket.
  • Ne használjunk laza szemhéjfestéket, mivel a részecskék a lencsék alá kerülhetnek. A legjobb választás a gyöngyház mentes, matt, krémes szemhéjfesték;
  • Ne sminkeljük az alsó szemhéj belsejét, mert a termék a kontaktlencsék alá kerülhet.
  • A smink lemosásához olajmentes termékeket használjunk.
  • Bármilyen irritáció esetén azonnal vegyük ki a kontaktlencséket, majd a ezután mossuk le a sminket.

Smink érzékeny szemek esetén – smink lemosása

A legjobb, ha a sminket illat- és olajmentes, a könnyek pH-értékével megegyező, termálvizet tartalmazó termékkel mossuk le. Próbáljuk meg minél kevesebb mozdulattal elvégezni a sminkeltávolítást.

Kezdjük azzal, hogy egy pamut vattát belemártunk a sminklemosóba, és ráhelyezzük a felső szemhéjra. Egy kis idő után óvatosan mozgassuk lefelé. Ezután használjunk egy új vattát az alsó szemhéjra, ezzel is várjunk egy pillanatot. Most ismét használjuk a vattát a felső szemhéjra, és óvatosan mossuk le a maradékot. Ismételjük mindaddig, amíg a szem végül tiszta nem lesz.

Hogyan lehet nyugtatni a szemirritációt?

Az irritált szemek enyhítésére finom smink lemosót használjunk, és ne dörzsöljük a szemet. Használhatunk szemvidítófű tartalmú szemcseppet is. Duzzadt szemhéjak esetén termálvizes, gyógyteás vagy kamillás hideg kompressziót alkalmazhatunk. Szintén beválhat nyugtató krém használata a szemek körüli területen.

Ha az otthoni módszerek nem segítenek csökkenteni a bőrpírt, könnyezést vagy a duzzanatot, forduljunk orvoshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2024. All rights reserved.