Hogyan működik a retinol? Rövid útmutató a retinolról

A retinol egy olyan anyag, amely arról ismert, hogy helyrehozza a pattanásokat és erős fiatalító hatással van a bőrre. A retinollal való visszaélés káros hatásainak megelőzése érdekében, amelyek közé tartozik a bőr hámlása vagy irritációja, tanácsos a retinolt mértékkel használni és fokozatosan növelni a mennyiségét a napi bőrápolásban. Hogyan működik valójában a retinol? Mikor a legjobb idő a retinolos krémek alkalmazásának megkezdésére? Mennyi ideig tartson egy retinolos kezelés?

Hogyan működik a retinol?

A retinol egy A-vitamin-származék, amely általában öregedésgátló tulajdonságairól ismert. Amióta a 80-as évek végén felfedezték, nem volt más anyag, amely hasonló, lenyűgöző eredményeket tudott volna elérni. Miért van ez így?

A fibroblasztok olyan sejtek, amelyek felelősek a bőr stimulálásáért, hogy saját fiatalságunk elixírjét termelje. Ez kollagénből, elasztinból és hialuronsavból áll és simító, rugalmasságot javító hatással van a bőrre. Ahogy öregszünk, a fibroblasztok aktivitása csökken. Bár az öregedési folyamatok és a nem sokkal utána bekövetkező bőrfotogénedés elkerülhetetlenek, késleltethetjük őket. A retinol az az anyag, amelyiknek erre van ereje. A retinol behatol a bőrbe, eljut a legalsó rétegekig, hogy stimulálja a fibroblasztokat. Ennek eredményeként a bőr rugalmas és sima marad.

Ráadásul a retinol belülről javítja a bőrt, vagyis arra kényszeríti a régi és sérült sejteket, hogy átadják helyüket az újonnan képződő bőrsejteknek. Ezenkívül a retinol felszabadítja a pórusokat, ami megakadályozza a gyulladást. Végül, azáltal, hogy a retinol a bőrt az elhalt hámsejtek gyorsabb leválasztására ösztönzi, csökkenti az elszíneződéseket, függetlenül azok eredetétől.

Mikor a legjobb idő a retinolos krémek alkalmazásának megkezdésére?

A retinolos krémek napi használata 25 éves kor körül kell történjen. A retinol használata profilaxisként vagy az első finom ráncok észlelése után hozott megelőző intézkedésként is ajánlott.

Hogyan kezd el használni a retinolt?

Mint korábban említettük, ezt az anyagot kis lépésekben kell bevezetni a napi szépségápolási rutinba. Érdemes olyan bőrápolási termékekkel kezdeni, amelyek retinol-koncentrációja nem haladja meg a 0,2-0,5%-ot. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy a bőr felkészüljön az anyag adagjának fokozatos növelésére. A retinolt lefekvés előtt kell alkalmazni a megtisztított és száraz bőrre. A felhasznált mennyiségnek kicsinek kell lennie. Kellemetlen érzés vagy szárazság esetén javasolt hidratáló krémhez, vagy bármilyen más, a bőrt nyugtató és hidratáló krémhez nyúlni. Az első két, három hétben a kiválasztott retinolos krémet legfeljebb hetente kétszer, háromnaponta kell alkalmazni. Ha ezen időszak alatt nem jelentkeznek káros hatások, akkor elkezdhetjük a retinol minden második napon történő alkalmazását.

Később, a retinolos kezelés megkezdése óta eltelt hat, nyolc hét után már 1-2%-os retinolos krémet is használhatsz. Nincs szükség az alkalmazás gyakoriságának csökkentésére, kivéve, ha zavaró bőrelváltozásokat észlelsz – ekkor elegendő a retinol heti kétszeri használata.

Mennyi ideig kell tartson egy retinolos kezelés?

Hat hónap a felső határa annak, hogy meddig érdemes retinolt használni. A jó hír az, hogy az eredményeket már három hónap után el lehet érni. Érdemes tudatosítani, hogy a bőrnek jobb, ha akkor kezdjük a kezelést, amikor kevesebb a napsütés, vagyis ősszel és télen. Nem számít, hogy melyik évszakban alkalmazod a retinolt, mindig használj fényvédőt (SPF 30 a minimum, SPF 50 az optimális), hogy elkerüld a pigmentfoltokat.

Copyright © 2024. All rights reserved.